Come Together/Something/Maxwell’s Silver Hammer/Oh! Darling/Octopus’s Garden/I Want You (She’s So Heavy)/Here Comes the Sun/Because/You Never Give Me Your Money/Sun King/Mean Mr. Mustard/Polythene Pam/She Came in Through the Bathroom Window/Golden Slumbers/Carry That Weight/The End/Her Majesty

Producent: George Martin Skivbolag: Apple

________________________________________________________________________________________

Snacka om att sluta med flaggan i topp! Abbey Road är nämligen The Beatles sista skiva, fast den släpptes innan Let It Be som påbörjades några månader tidigare. Om det inte är gruppens bästa skiva så är det iallafall den Beatlesplatta som jag lyssnat allra mest på. Och så har den det snyggaste omslaget.

Vad ska man säga om denna som ni inte redan vet? Två av de bästa låtarna, ”Something” och ”Here Comes The Sun”, är för ovanlighetens skull skrivna av George Harrison. Inte ens Ringo Starrlåten ”Octopus’s Garden” är dålig – fast den har en ganska knäpp text, men jämför med en del av John Lennons texter så är den kanske inte alls konstig? Det sägs också att plattan skulle ha titeln ”Everst” efter cigaretterna, men då bara tanken på ett omslagsfotot vid nån bergskedja gjorde grabbarna trötta gick de istället ut på gatan och fick jobbet gjort på några minuter. Paul McCartney brydde sig inte ens om att ta på sig dojorna. Skivan avslutas med ett medley, där låtarna oftast ligger på en till två minuter. ”She Came In Through the Bathroom Window” är kanske allra mest kända av dessa låtar. Den handlar om närgångna fans.

The Beatles är mycket duktiga på att skydda sin musik, och du hittar dem inte heller på Spotify. Hittade dock en sida där du ska kunna streama hela plattan – om du nu av någon konstig anledning har glömt ditt exemplar i båten eller i husvagnen. Vidare kan du dock hitta hysteriskt underhållande covers på just Spotify. Kan inte låta bli att länka till  Jukka Virtanens version av ”Maxwell’s Silverhammer”.

Citatet: ”I’d like to be under the sea in an octopus’ garden in the shade”

Annonser