Tarot Woman/Run with the Wolf/Starstruck/Do You Close Your Eyes/Stargazer/A Light in the Black

Producent: Martin Birch Skivbolag: Polydor

__________________________________________________________________________________

När Ritchie Blackmore tröttnade på funkrocken i Deep Purple (eller som han själv uttryckte det ”shoeshine music”) bildade han istället Rainbow. Han ryckte åt sig sångaren Ronnie James Dio och hans band Elf (minus gitarristen, såklart) men redan inför platta nummer två, Rising, sparkade han hela bandet (utom Ronnie) och ersatte dem med supertrummisen Cozy Powell, basisten Jimmy Bain och keybordisten Tony Carey.

Men jag har aldrigt riktigt gillat Rainbow, och främst beror det på keyboardmattorna och gitarrskalorna som liksom dominerar (iallafall) de tidiga Rainbowplattorna. Fast på Rising är det dock fullt ställ och en minut och trettiotvå sekunder in i ”Tarot Woman” visar Cozy Powell var skåpet ska stå med ett fett trumintro. Det måste vara ”the trumintro”; fetaste i rockhistorien. Hela platta lyfter pga av dessa enorma pukmarkeringar. Och visst, det är tungt och svänger något grymt och Ronnie sjunger som en gud, men det är ändå något som saknas (för mig). Men jag kan å andra sidan inte låta bli att ryckas med i svänget – men låtarna är för långa.

Fast det är ju vad jag tycker. De flesta håller nog kanske inte med och menar att jag är en xxxx. Whatever; det är min blogg och jag säger vad jag vill, så det så! Fan, Blackmore var bättre i Deep Purple – så är det bara!

Citatet: ”Mystery to me is something I can’t see but I see you very well” (Do You Close Your Eyes)