Sid 1: Breaking the Law/Rapid Fire/Metal Gods/Grinder/United

Sid 2: Living After Midnight/Don’t Have to Be Old to Be Wise/The Rage/Steeler

Producent: Tom Allom Skivbolag: Epic

________________________________________________________________________________

Om ni undrar varför jag inte länkar till Spotify längre så beror det på att det inte går. Det strular! Irriterande, då man är service minded – men ni läsare får väl ta och söka upp plattan själva. Och det krävs ju ingen högskoleutbildning på det.

Nu får det vara slut på halvjazziga inslag, det är dags för hårdrock här på bloggen. Och vad passar bättre än en tvättäkta hårdrocksklassiker. Har aldrig brytt mig speciellt mycket om Judas Priest. Vill inte på något sätt vara fyndig och smart, men den där fåniga läderstilen och motorcyklarna tilltalade aldrig mig. Och visst är det hystersikt kul såhär med facit i hand, hur Rob Halford klev in på scen i tajta läderkläder och piska och fick motorcykelkillar att headbanga skallen ur led – sedan kom han ut som bög några år senare. Ha! Det var nog en och annan lädersnubbe som svalde tungan då. Det är humor!

Fast på British Steel får de till det. Skitbra platta och min absoluta Priestfavorit. Här bara vräker de ur sig klassiker som ”Breaking The Law”, ”Metal Gods”, ”Grinder” och ”Living After Midnight”. Gillar det mjuka soundet på plattan; känns mer analogt än 80-tal. Sedan älskar jag introt i ”The Rage” – blir nästan besviken när låten drar igång. Fast fotbollsrefrängen i ”United” blir nästan för mycket. Fast de kommer t.o.m. undan med ”Don’t Have To Be Old To Be Wise” trots den stendumma texten.

Vill minnas att jag sett en dokumentär om den här plattan, och om jag inte minns fel så spelades den in i Ringo Starrs hus (som han i sin tur hade köpt av John Lennon). För att skapa ljudeffekter använde de ingen effektbox utan saker som biljardkö och kökslådor (för extra tyngd i ”Metal Gods”). Att trummisen Dave Holland för några år sedan åkte in i finkan för att ha utnyttjat småpojkar sexuellt vid trumlektioner drar kanske en viss skugga över skivan, men han hade å andra sidan slutat i bandet när det hela inträffade. Och så är omslaget så bra att det gör ont i mig när jag tittar på det!

Citatet: ”Marching in the streets dragging iron feet, laser beaming hearts ripping men apart” (Metal Gods)

Annonser