Sid 1: Sleeping Bag/Stages/Woke up With Wood/Rough Boy/Can’t Stop Rockin’

Sid 2: Planet of Women/I Got the Message/Velcro Fly/Dipping Low (In the Lap of Luxury)/Delirious

Producent: Bill Ham Skivbolag: Warner Bros.

________________________________________________________________________

Det är lätt att så här på ålderns höst (nåja, det är väl ändå vår, eller?) skjuta ifrån sig den här plattan. ZZ Tops videoperiod. Att liksom inte låtsas om dem. Blunda och gå vidare. Men så lätt tänker jag inte låta mig själv komma undan.

För att tala klarspråk: jag var elva bast när den här skivan kom och MTV sköljde över oss alla likt en tuggummidoftande Hubba Bubbatsunami. Det fanns ju inte en chans i helvetet att jag skulle klara mig; att jag skulle kunna värja mig från dessa skäggmurvlar som spelat bluescovers på tacoställen i Texas i hundra år och nu bestämt sig för att kliva rakt in i mitt vardagsrum via MTV i nåt slags rymdliknande hot rod-redskap.

Det var ju öppet mål!

Med det sagt; ”Rough Boy” är väl en helt okej ballad. ”Can’t Stop Rockin'” och ”Planet of Women”, okej då. Men det är så förbaskat onödigt med den där stela boggierälsen till trumkomp. Lite för mycket. Men visst, jag har lyssnat på den här skivan mer än jag vill minnas.

Sedan kan jag alltid komma med efterkonstruktioner, men det var nog här det började. Eller kanske med föregångaren Eliminator. Men det spelar ingen roll – hur mycket jag  än älskar alla de där plattorna som kom innan så kan jag inte bara strunta i Afterburner. Det var en inkörsport – vare sig jag vill det eller inte.

Men ”Sleeping Bag” är kanske en av de fånigaste låtarna skäggnizzarna gjort. Så, då var det sagt! Sedan undrar jag varför ingen blev upprörd över en låt som ”Woke Up With Wood” 1985. De kastade sig över stackars Prince i ”Darling Nikki” året innan (och drog igång hela Parental Advisoryprylen med Tipper Gore i spetsen) men ZZ Top kom undan, utan några som helst klagomål (vad jag minns).

Citatet: ”When I woke up this morning I was feeling mighty good/My baby understood, had to do what she should/Lying near a pile of wood, laying it on some, playing with it some when I, I woke up with wood”