Producenter: Rick Parashar & Blind Melon Skivbolag: Capitol
________________________________________________________________________
För många reduceras nog Blind Melon till endast låten ”No Rain”, som mycket riktigt är deras stora hit. Detta gör dem till ett något underskattat band då de verkligen inte var ett one hit wonder. Snarare var det nog sångaren Shannon Hoons bortgång i form av heroinöverdos 1995 som hindrade dem att bli ännu större. Minns faktiskt när de på radio annonserade hans bortgång följt av låten ”Sleepy House”. Det är konstigt vad man minns ibland.
 
Grabbarna i Blind Melon var inte bara coola och extremt långhåriga, de kunde lira också. Bandet har ibland ett nästan jazzigt driv; som om de ibland improviserar sig fram. Sedan gör Hoons raspiga röst sitt till. Musikstilen sorteras säkerligen in i nåt alternativt rockfack men visst finns det ett litet grungestrå någonstans i denna musikaliska höstack.
 
Det här är bandets debutplatta, som också är deras bästa. Det där svänget jag nämnde tidigare är något bortputsat på uppföljaren, tyvärr. När Hoon sedan hittades livlös i turnébussen bestämde sig bandet för att lägga ner verksamheten. De släppte visserligen Nico postumt, men då denna mest fylldes upp med demoinspelningar och överblivet material var det en ganska ojämn historia. Men, jag har nog banne mig plattan här någonstans?
 
Bandet har självklart försökt dig på en återförening med ersättare, men jag har ärligt talat aldrig brytt mig om att lyssna på detta. De kanske håller på ännu, vad vet jag? Det här var och jag är inte intresserad av något nu. Egentligen räcker det med den här plattan (som är totaltsönderlyssnad) och jag ryser fortfarande när jag hör låtar som ”Sleepy House”, ”Tones of Home”, ”Change” och ”Holyman”. Riktigt bra platta!
 
Bonusinfo: Shannon Hoon var ju polare med Axl Rose, vilket ledde till att han fick gästsjunga en hel del på GnRs Use Your Illusion-plattor. Om du lyssnar på ”Don’t Cry” så hör du honom klart och tydligt; två raspiga sångare som förenas i en duett (nästan).