Taxman/Eleanor Rigby/I’m Only Sleeping/Love You To/Here, There and Everywhere/Yellow Submarine/She Said She Said/Good Day Sunshine/And Your Bird Can Sing/For No One/Doctor Robert/I Want to Tell You/Got to Get You into My Life/Tomorrow Never Knows

Producent: George Martin Skivbolag: Parlophone

__________________________________________________________________________

Så där ja – en klassiker serverad! Visst, jag var inte ens född när den härplattan kom ut men när jag nu lyssnar igenom den känns det som att samtala med en gammal vän. Ja, en mycket gammal vän förvisso, men det är ett kärt återseende.

Det hade ju varit så lätt att fylla detta inlägg med kul fakta kring plattan men det har ni väl läst förr, eller? Jo då, det klart ni har för den här skivan hamnade ju på nån lista som världens tredje bästa platta någonsin. Vilka som kammade hem första- respektive andraplatsen vet jag inte, men det är ju inte helt otroligt att det också var Beatlesplattor.  För The Beatles är ju heliga kossor i musikvärlden. Men okej, sansa dig nu! Innan du trycker på hataknappen och raderar den här bloggen ur listan ‘favoriter’ i din webbläsare (huh?) så vill jag verkligen säga: ”det har de verkligen förtjänat, såklart”. Fast, ju äldre jag blir desto mer uppskattar jag det där andra stora bandet med en viss Mick Jagger i spetsen. Men det är såklart en annan historia.

Nåja, vad får du här då. Tja, vad sägs om allt. För det här var väl ändå ett stilbrott för The Beatles? En skiva där de lämnade det traditionella rockliret bakom sig och började experimentera med både indisk och klassisk musik samt spelade in gitarrsolon baklänges. Om den här skivan kom ut idag skulle den givetvis inte vara lika viktig (doh!) men inte hade den känts det allra minsta omodern. Nej, den hade varit helt rätt.

Det roliga med The Beatles är ju också att de där låtarna som man till en början avfärdar som skräplåtar eller utfyllnad oftast växer och blir roligare och roligare för varje genomlyssning. Ta bara helt galna ”Doctor Robert” eller Ringo Starrs brölande i ”Yellow Submarine”. Sedan måste väl ”I’m Only Sleeping” vara en av de släpigaste låtar Lennon fått ur sig? Grymt skön är den iallafall. Och tillhör du dem som säger att George Harrison inte kunde skriva lika bra låtar som John och Paul? Jamen lyssna på ”Taxman” och ”I Want To Tell You” då och säg det igen! Alla andra låtar är väl superklassiker, så dessa lämnar jag helt enkelt utan kommentar. 

Ni som nu inte har den här plattan har lite otur. Ni kan nämligen inte klicka på någon länk till några ljudklipp då Beatlesadvokaterna i vanlig ordning sopat, mer eller mindre, rent. Nästan, för på YouTube kan man klicka sig runt och lyssna på låtarna. Så jag bifogar några av dessa nedan – enjoy (om de nu inte sopas bort innan jag hinner klicka på publicera).

Citatet: ”If you drive a car I’ll tax the street. If you drive to city, I’ll tax your seat. If you get too cold, I’ll tax the heat. If you take a walk, I’ll tax your feet” (Taxman)

Annonser